*ההאקתונים יתקיימו במשכית 32 הרצליה
מספר המקומות מוגבל.
כדאי למהר להירשם!
לאורך ההיסטוריה אנו מספרים את סיפורי השואה ומנציחים בחגים את גבורת רוח האדם. אבל לא די בכך. החלטנו לנצל את חג החנוכה הקרוב ולקיים 4 ימי מפגשים – האקתון סטוריטלינג, עם עדויות שורדים ובני משפותיהם אשר יפיחו חיים בהיסטוריה המשפחתית והקהילתית ובהדהוד גבורת רוח האדם במהלך השואה ולאחריהם
במהלך חודש דצמבר, נקיים 4 ימי מרתון – האקתון סטוריטלינג. בכול אחד מארבעת המפגשים, ייפגשו קבוצות חדשות מארבע קהילות שונות, עם עדויות שורדים ומשפחותיהם, אליהם יצטרפו כותבי תוכן, גרפיקאים ויוצרים אשר ימחישו יעצימו ויאירו את סיפורי הגבורה.
האירוע פתוח ליוצרים ויוצרות: כותבים/ות , גרפיקאים/יות, עורכי תוכן, שופטים, סטודנטים ותלמידי תקשורת ,לצד משפחות שרוצות לקחת חלק בהעברת הסיפור לדורות הבאים.
המרתון יכלול 4 מפגשים, אשר יתפרשו על פני 4 ימים שונים ויכללו עיסוק ב-4 קהילות שונות. בכל יום קבוצות נשמע סיפורי גבורה חדשים על הקהילה ועל האנשים בקהילה. יוצאי השואה /בני הדור ה-2/3 של יוצאי השואה מהקהילה יצטרפו לקבוצות הכותבים והמאיירים ויספרו את סיפורם. בהמשך כותבי התוכן והגרפיקאים ישתמשו בעקרונות ה storytelling של סיפור הגבורה ויכתבו ויאיירו את הסיפור ולבסוף יציגו אותו לצוות השופטים.
השופטים יבחרו את הסיפור לפי:
– ההפקה הטובה ביותר
– הגרפיקה הטובה ביותר
– הביטוי הספרותי של עקרונות הגבורה הטוב ביותר
– כמות סיפורי הגבורה הרבה ביותר
וכד'
מפגש הכנה- 13-12-2022 ערב גם בזום 19:00 (יום ג)
· 20-12-2022- אחה"צ (יום ג') בין השעות 14:30-20:30 – קהילת יוצאי חלם
· 21-12-2022- אחה"צ (יום ד') בין השעות 14:30-20:30 – קהילת יוצאי יוון
· 28-12-2022- בוקר (יום ד') בין השעות 10:00-18:00 קהילת יוצאי לוב
29-12-22 – אחה"צ (יום ה) בין השעות 14:30-20:30 – קהילת יוצאי מקדוניה
*ההאקטונים יתקיימו במתחם A club משכית 32 הרצליה
כשם שאנו מתרגשים להדליק נרות ביחד ולספר על נס פך השמן ועל ניצחון המעטים מול רבים, כך אנו מזמינים אתכם להצטרף למפגש המרגש, לספר ולשמוע על גיבורי וגיבורות השואה, לשאוב מהם השראה, ולהדהד את הזיכרון, שהסיפור הוא של כל אחד מאיתנו, מאז ומתמיד ומשחר ההיסטוריה –
רבים סבורים בטעות כי חלם (Chelm )היא עיר שהתקיימה בסיפורים בלבד ושמה קשור למעשיות ולטיפשות של תושביה. חלם הינה עיר קטנה הממוקמת במזרח פולין וחולשת על אחד מנתיבי המסחר המרכזיים באירופה המזרחית, העובר מוורשה דרך לובלין לקובל ועד לקייב בירת אוקראינה.
ליאון בן נס ואנונו– מייסד עמותת מצעד הגבורה
עו"ד שלומית בק – יו"ר ארגון יוצאי חלם לדורותיו
גיל ססובר – שחקן ויזם, מייסד ויו״ר עמותת מאה- מאירים את הנשמה
רקפת פרא – עורכת אתר thepositiv
הקהילה היהודית ביון בעלת שורשים עתיקים ביותר עוד משנת 330 לספירה, לפי שרידים ארכיאולוגיים של בתי-כנסת שהתגלו באתונה, בקוס ובכרתים. הקהילות הללו היו ככל הנראה התשתית להתיישבות היהודית באזור בתקופה הביזנטית, שעברה שינויים…
מר ליאון בן נס ואנונו – מייסד עמותת מצעד הגבורה
מר איציק קפטס- יו"ר ארגון ניצולי מחנות ההשמדה יוצאי יוון בישראל
הגב' חמוטל גורי– מספרת סיפורים לשינוי חברתי
רקפת פרא – עורכת אתר thepositiv
באפריל של שנת 1941 נכנס הצבא הגרמני בפיקודו של רומל לעיר בנגאזי שבלוב, להילחם בצבא הבריטי במטרה לכבוש את מצרים. מאות היהודים שחיו בעיר חוייבו לעבוד בעבודות כפייה גשנה לאחר מכן, באפריל 1942 כ- 3000 מיהודי העיר בנגאזי נשלחו…
מר ליאון בן נס ואנונו – מייסד עמותת מצעד הגבורה
רפאל חיון – יו"ר הארגון העולמי של יהודים יוצאי לוב אור יהודה
רקפת פרא – עורכת אתר thepositiv
קהילת יהודי מקדוניה היא אחת מהקהילות העתיקות ברחבי אירופה. ידועים ממצאים ארכיאולוגיים על קיומה של קהילה יהודית כבר במאות השנייה והשלישית לספירה…
ליאון בן נס– ואנונו– מייסד עמותת מצעד הגבורה
הגב' רחל לוי – המזכיר האקדמי בר אילן, יו"ר ארגון יוצאי ביטולה מוטנסיר- מקדוניה
מר אבי לוי – יו"ר ארגון דורות ההמשך של קהילת יהודי מקדוניה
רקפת פרא – עורכת אתר thepositiv
אנחנו מתרגשים מאוד מהרשמתך להקאתון לסיפורי גבורה ב (תאריך וקהילה)
בתאריך 13-12-2022 (יום ג), יתקיים ערב הכנה להקאתונים בזום בשעה 19:00
לינק לזום: https://us06web.zoom.us/j/82991313227
אנו וחברי ארגוני הקהילות המשתתות בימי ההקאתונים , עושים מאמץ גדול על מנת שהפעילות תישא פרי ותצליח לסייע לנו להשיג את המטרה החשובה שלשמה הוקמה עמותת מצעד הגבורה- ולשנות את הנרטיב לטובת הדורות הבאים.
במידה וחל שינוי ולא תהיה לך יכולת להגיע ניתן לעדכן ולבטל הגעה במייל: [email protected]
*ההאקטונים יתקיימו במשכית 32 הרצליה
מספר המקומות מוגבל.
כדאי למהר להירשם!
רבים סבורים בטעות כי חלם (Chelm) היא עיר שהתקיימה בסיפורים בלבד ושמה קשור למעשיות ולטיפשות של תושביה. חלם הינה עיר קטנה הממוקמת במזרח פולין וחולשת על אחד מנתיבי המסחר המרכזיים באירופה המזרחית, העובר מוורשה דרך לובלין לקובל ועד לקייב בירת אוקראינה. שמה על שם הגבעה שבמרכזה, המיתמרת לגובה של 236 מטרים ועליה נבנו ברבות השנים מצודות אסטרטגיות, שהקנו לשליטיהן שליטה על הסביבה כולה.
עד מלחמת העולם השנייה מנתה העיר חלם כ-30,000 תושבים, כאשר מעל מחציתם היו יהודים.
הגרמנים כבשו את חלם מיד עם הפלישה לפולין בתחילת ספטמבר 1939 .עם נסיגת הסובייטים לפולין המזרחית נלוו אליהם מאות מיהודי חלם. ב-39.12.1 ריכזו הגרמנים בככר כ-2,000 מיהודי העיר, והוליכו אותם בצעדת מוות בשלג הכבד לעבר הגבול הרוסי. הצועדים הבודדים ששרדו את התעללות הגרמנים ומעשי הרצח נתקלו באכזריותם של האוקראינים, ורק מעטים הצליחו לעבור לצידו השני של הגבול. רק כ-150 מהיהודים שרוכזו בכיכר הצליחו לשוב מאוחר יותר לעיר.
ליהודים שנשארו בעיר היה רע ומר. בסוף אוקטובר 1940 הוקם הגטו בחלם, אליו
הובאו בהמשך עוד יהודים מסלובקיה. במספר אקציות שנערכו עד לחודש נובמבר 1942 נשלחו מרבית יהודי חלם למחנה ההשמדה סוביבור, והיתר, כ-3000 יהודים, נורו במקום. צעירים בני חלם הצטרפו ליחידות פרטיזנים שהתארגנו ביערות סביב העיר.
מאז שנות ה-50 , ונכון גם להיום, לא גר בעיר אף לא יהודי אחד. המעטים ששרדו הגיעו לישראל ולמקומות שונים בעולם, שם הקימו את ביתם. בני ובנות הדור השני של יהודי חלם מגובשים בארגון יוצאי חלם.
יו"ר הארגון עו"ד שלומית בק תכהן כשופטת בהאקאתון הראשון לסיפורי גבורת יהודי הקהילה ב- 20-12-2
הקהילה היהודית ביון בעלת שורשים עתיקים ביותר עוד משנת 330 לספירה, לפי שרידים ארכיאולוגיים של בתי-כנסת שהתגלו באתונה, בקוס ובכרתים. הקהילות הללו היו ככל הנראה התשתית להתיישבות היהודית באזור בתקופה הביזנטית, שעברה שינויים ותהפוכות עם השנים ושיאה הגיע בערב מלחמת העולם השנייה בה חיו ביון כ-55 אלף יהודים רובם הגדול בסלוניקי.
.ב-11 ביולי 1942 צוו כלל יהודי סלוניקי בגילאי 19–45 להתייצב בכיכר החירות בעיר. 9,000 יהודים עמדו בשמש הלוהטת ואולצו לבצע תרגילי התעמלות ולרקוד, לקול צחוקם של הגרמנים והקהל היווני. ותוך כדי ריקודים, אף ספגו מכות אכזריות.
מאוחר יותר הועברו 43-850 יהודים באמצעות רכבות משא למחנה ההשמדה אושוויץ ומתוכם 11,500 ניצלו בסלקציה.
הישרדותם ועוז רוחם של יהודי יוון במחנות היו לשם דבר. הגאווה ורוח החירות שנטבעו בהם לא מטו גם לנוכח הזוועות – וכך עמדו בעינן גם ההיאחזות בשפה (הלאדינו והיוונית), ברעות, בפטריוטיות ובלכידות התרבותית, וכן יכולות השירה, האירוניה העצמית והתחבלנות.
וכך כתב פרימו לוי על יהודי יוון בספרו "הזהו אדם?": "לידי עומדת קבוצת יוונים, יהודי סלוניקי הנפלאים והנוראים… היוונים שהשתלטו על המטבחים ועל העבודות בתוך בית-החרושת הם יהודים שאפילו הגרמנים מכבדים. הפולנים יראים מפניהם. זוהי להם השנה השלישית במחנה, ואיש אינו יודע טוב מהם מה טיבו… שרים כל הזמן, רגליהם חובטות באדמה לפי הקצב והם כשיכורים מהזמר".
האחווה בין היהודים היוונים הייתה לשם דבר. אהרון רוזה, רוקח מסלוניקי, שהיה היהודי היחיד שעבד במרפאת האס.אס במחנה, נהג להבריח תרופות ואמצעים רפואיים לחבריו תוך סיכון חייו. כינויו היה "האבא של היוונים". נודע לתהילה גם ד"ר ליאון קונקה, ששימש רופא בבית-החולים של אושוויץ 3.
רק 1950 איש שרדו בתום המלחמה ורובם הגדול עלו לישראל עד 1948.
באפריל של שנת 1941 נכנס הצבא הגרמני בפיקודו של רומל לעיר בנגאזי שבלוב, להילחם בצבא הבריטי במטרה לכבוש את מצרים. מאות היהודים שחיו בעיר חוייבו לעבוד בעבודות כפייה גשנה לאחר מכן, באפריל 1942 כ- 3000 מיהודי העיר בנגאזי נשלחו למחנות הסגר, בעיקר למחנה ג‘אדו הממוקם מערבית לטריפולי, לקראת העברתם למחנות ההשמדה באירופה. ובנוסף, מעל ל-800 יהודים לוביים הועברו לאיטליה וחלקם נתפסו ע‘“י הגרמנים והועברו למחנות ריכוז באירופה ובהם מחנה ברגן-בלזן.
כ- 300 יהודים נותרו בעיר, וברחו לכפרים הערביים מחשש שיתפסו ע“י הגרמנים וישלחו למחנות ההסגר כקודמיהם.
בעקבות מיגורו של הצבא הגרמני ע“‘י הצבא הבריטי באוקטובר 1943 החלו היהודים החיים לשוב לבתיהם בחודש אוקטובר 1943 ממחנות העקורים כש- 562 יהודים מצאו את מותם. ליהודים שהצליחו להגיע לבסוף לישראל סיפורי גבורה מיוחדים ומרגשים במיוחד שרובו הגדול של הציבור כלל לא מכיר. בהקאתון השלישי ב28-12-22 בשיתוף פעולה עם הארגון העולמי של יהודים יוצאי לוב- אור יהודה. ויו"ר הארגון מר רפאל חיון שיכהן כשופט בהקאתון.
קהילת יהודי מקדוניה היא אחת מהקהילות העתיקות ברחבי אירופה. ידועים ממצאים ארכיאולוגיים על קיומה של קהילה יהודית כבר במאות השנייה והשלישית לספירה
בתקופת גירוש ספרד הגיעו יהודים מגורשים מספרד ופורטוגל והתיישבו ברחבי האזור, שהיה נתון תחת השלטון של האימפריה העותומנית. ובעקבות זאת השפה המדוברת בקרב חברי הקהילה השתרשה בלאדינו.
הקהילה הקפידה על שמירת המצוות ולימוד התורה כקהילה דתית המשתייכת לזרם הספרי ומובלת ע"י רב ופוסק.
בין שתי מלחמות העולם גודלה של הקהילה היהודית במקדוניה כולה עמד על כ 7800 נפש 3400 איש התגוררו בערים ביטולה-מונסטיר ואותו מספר יהודים בקירוב התגוררו בעיר הבירה סקופיה. כמו כן היתה קהילה קטנה פחות מ 1000 נפש בעיר שטיפ.
מקדוניה נכבשה על ידי הנאצים ובני בריתם הבולגרים ב-1942. בלילה אחד ב 11 למרץ 1943 נאספו כל יהודי מקדוניה ורוכזו בבית החרושת לטבק מונופול בסקופיה. ומשם, בשלושה משלוחים נשלחו תוך כחודש לטרבליקה שמשם איש מיהודי מקדוניה לא שב.
מספר היהודים שניצלו ממקדוניה כולה בסה"כ היה כ 150 איש בלבד.
כמחציתם עלו לישראל והמחצית הנותרת נשארה במקדוניה והקימה בעיר הבירה סקופיה את הקהילה היהודית הקטנה הקיימת בה עד היום.
בישראל חיים מספר מאות של צאצאים ליוצאי יהדות מקדוניה ששרדו את השואה וגם צאצאים של יוצאי הקהילה שהגיעו לארץ ישראל עוד לפני השואה.
שמעה וזירה של קהילה זו כמעט נשכח מהציבוריות הישראלית, בגלל אחוז ההשמדה הגבוה ומפאת חוסר ההכרות של החברה הישראלית עם סיפורי הגבורה של שוורדיה.