מדוע הוקם מצעד הגבורה

מצעד הגבורה Brave Together מהווה מיזם חברתי לאומי, שמחדש את זיכרון השואה ומבקש לגרום לכל אחד ואחת להתרגש מחשיבה על השורדים והנספים, ובכך לקחת את הזיכרון איתנו לחיי היום יום – לעוד מאות שנים קדימה.

הפרויקט הוקם על ידי מ"פים במילואים ובסדיר, בעקבות מסע עדים במדים שביצעו במסגרת קורס מפקדי פלוגות של צבא הגנה לישראל. במסענו לפולין ביקשו מאיתנו לעשות למען חיזוק ההנצחה, ושם לאט לאט נפל האסימון – רובנו זוכרים את השואה, ולצד זאת רובנו מעדיפים להדחיק את זיכרון השואה ליום אחד בלבד. אבל איך יכול להיות שהסיפור הגדול ביותר של העם היהודי במאות ואלפי השנים האחרונות, נדחק ליום אחד ספציפי, שרובנו מעדיפים לא לזכור? ומה אנחנו יכולים לעשות כדי לשנות?

שפינוזה מתאר את הסיטואציה בצורה הטובה ביותר:

"נפש האדם מתרחקת מכל מה שמפחית מעוצמתה, ומחפשת את כל מה שמעצים את רוחה"

ואם לפשט, אנחנו מתרחקים ממה שטראומטי, ואנחנו מחפשים את מה שנותן לנו כוח. אם זה המצב, חשבנו לעצמנו, בואו נעביר את הזיכרון מהמקום המעצים, במקום לספר על מה שעשו להם – בואו נתמקד בעוצמות הנפש שעברו להם בראש בזמן שהם התגברו על הקושי.

כי כשאין לך אוכל, מים, בגדים או שעות שינה, גם צעד אחד קטן מספיק כדי להיחשב כאקט של גבורה, והצועד/ת להשראה, זו בדיוק המשמעות של הגבורה בשפה העברית, היא באה מלשון להתגבר. כדי להזכיר לנו שהגבורה אינה מיוחדת רק להירואי, אלא גם ובעיקר להתגברות היומיומית למען האחר.

את אותו מסר של גבורת רוח האדם במצבי קושי – אנחנו יכולים להעביר לאורך כל השנה. קשה לכם? בואו תעשו עוד צעד אחד קדימה – וכך לא רק שלא נרצה להתרחק מהזיכרון, אלא הוא ישמש לנו כהשראה להתגברות על מכשולים, וגם למציאת מוטיבציה להתנדב איתם ולמענם.

מאחר ומדובר במסר אקטיבי, אנחנו לא יכולים רק לדבר אותו – מסר אקטיבי שכזה חייב לעבור במעשים.

הקמנו אקו-סיסטם אקטיבי מעצים שמעביר את המסר לאורך כל השנה:

הקמנו אקו-סיסטם אקטיבי מעצים שמעביר את המסר לאורך כל השנה:

  1. אירועי שיא המתקיימים ביום השואה והגבורה – מצעדי הגבורה הפיזיים, הוירטואליים והקהילתיים.

  2. התנדבויות שוטפות ומעצימות עם הגיבורים, בין אם באופן קבוצתי ובין אם באופן יחידני. כאשר אנו מציעים למשתתפי המצעדים להצטרף ולהתנדב עימנו.

  3. ההתנדבויות מאפשרות אט אט לייצר קהילות יזמיות ומחוברות המבקשות לקחת חלק בשיח המעצים.

  4. בשלבים יותר מתקדמים הקהילות אף מסייעות בהקמת מצעדי הגבורה (כך קרה עד כה – את כל המצעדים המרשימים, הקמנו בהתנדבות).

למעשה יצרנו גלגל של עשייה – מצעדים במייצרים התנדבויות, התנדבויות שמייצרות קהילות, וקהילות שמייצרות מצעדים – וכך אנו מטמיעים את זיכרון השואה בתוך העשייה החברתית.

לא עוד "לזכור, ולא לשכוח" – עוברים ל-"לעשות ולא לשכוח"

ובעיקר זוכרים כי אנחנו רוצים, ולא רק כי אנחנו חייבים.