גיגר שאול
שאול, בן פאולה וקרל, נולד ביום כ"ד באייר תרפ"ג (10.5.1923) בבודפשט בירת הונגריה. בן למשפחת עמלים. לאחר שסיים את בית הספר העממי למד נגרות.
ערב מלחמת העולם השנייה ישבו בבודפשט כ-200,000 יהודים, אשר היוו כחמישית מכלל אוכלוסיית העיר. העיר הייתה אחד ממרכזי היהודים הגדולים ביותר באירופה וליהודים נודע תפקיד חשוב בפיתוח הכלכלה ובחיי התרבות. בסוף שנות השלושים החריפו הנימות האנטישמיות, ומשנת 1938 נחקקו בהונגריה שורת חוקים אנטי-יהודיים, בדומה לחוקי נירנברג. הגברים היהודים נלקחו לפלוגות "שירות העבודה" של הצבא ההונגרי, ורבים מהם נספו.
עם כיבוש הונגריה בידי הגרמנים ב-19 במרס 1944 הורע מאוד מצבם של יהודי בודפשט. הם פוזרו בבתים מיוחדים שסומנו במגן דוד, בתי העסק שלהם נסגרו ומאות מהם נעצרו. בחודשים אפריל-יולי 1944 רוכזו היהודים מכל רחבי הונגריה ושולחו בשיטתיות להשמדה באושוויץ.
שאול עבד במקצועו עד ששטפה השואה גם את הונגריה. הנאצים רצחו את בני משפחתו, רק הוא נשאר בחיים כיוון שנמצא מתאים לעבודת פרך. הוא הועבר ממחנה עבודה אחד אל משנהו וסבל עינויים קשים.
לאחר תום המלחמה החליט שאול לעזוב את הונגריה. ב-7 במאי 1946 עלה בנמל קונסטנצה ברומניה על האונייה "מקס נורדאו". האונייה, שאורגנה על ידי נציגי המוסד לעלייה ב’ של ה"הגנה", נשאה על סיפונה 1,633 מעפילים מרומניה ופולין, ניצולי שואה וחברי תנועות נוער חלוציות. סמוך לחוף קיסריה התנגשה במשחתת בריטית אשר שיגרה לעברה צוות השתלטות. "מקס נורדאו" הובלה לחיפה, ומעפיליה הורדו ממנה תוך שהם מניפים את הדגל העברי.
שאול הועבר עם יתר המעפילים למחנה המעצר בעתלית, שם שהה כחודש ימים.
עם שחרורו ממחנה העצורים, במחצית חודש יוני 1946, קבע שאול את מושבו בחיפה. הוא התפרנס מנגרות.
בבוא המועד התגייס לחטיבת "גולני" – חטיבה מספר 1 ב"הגנה" – ושירת בנפת גרשון. עם חבריו נשלח כתגבורת לקיבוץ שער הגולן שבעמק הירדן.
ביום ו’ באייר תש"ח (15.5.1948), יום לאחר הקמת המדינה, פלשה לעמק הירדן חטיבה סורית סדירה, מצוידת בכלי רכב משוריין, חיל רגלים וארטילריה, והחלה להתקיף את יישובי האזור. כוח חלוץ סורי הגיע בשעת בוקר לעמדה בה שהה שאול, ליד מכון המים של קיבוץ שער הגולן, והפגיזה? ממושכות עד שנהרסה.
שאול נפצע קשה בהפגזה, ולפני שאפשר היה להוציאו משדה הקרב – מת מפצעיו. עמו נפלו עוד חמישה מבין שמונה מגיני העמדה.
בן עשרים וחמש שנים בנפלו. גופות שאול וחבריו נמצאו לאחר מספר חודשים, והובאו למנוחת עולמים בקבר אחים בבית העלמין בשער הגולן.
(המידע בדף זה הוא חלק ממפעל ההנצחה הממלכתי "יזכור", שנערך ע"י משרד הביטחון)